sobota 30. března 2013

Předávání „vysvědčení“



Historicky první tréninkový kemp se blížil ke svému úspěšnému konci. Tři dny jsme se snažili do našich chlapců dostat vše, co budou potřebovat, až tu nebudeme. O tom, že jsme odvedli opravdu dobrou práci, svědčí i fakt, že se ve workshopu dveře netrhnou. Po celý den tam „jezdí“ stále další a další zákazníci, kteří potřebují ten svůj bycikl zase uvést na africké poměry do použitelného stavu (na naše by se většina místních kol hodila tak maximálně do šrotu). 

Stejně jako si místní děti odnesli ze školy vysvědčení za druhý term, tak i naši studenti si zasloužili nějakou odměnu. Na závěr celého kurzu, tak dostali certifikát o absolvování tréninkového kempu. V pondělí ráno dorazili ze všech koutů Gambie jako vystrašení studentící, ve středu večer odjížděli jako aprobovaní „Bicycle field engineer”. 


S kufříkem v ruce (plném nářadí a náhradních dílů na kola) tak odcházeli vstříc novým možnostem. Nejenže budou mít na starosti školní kola, ale také díky kurzu dostali placenou práci. Což v Gambii, kde většina lidí nepracuje (nejsou pro ně pracovní místa) je takřka zázrak. Naši hoši však budou moci opravovat kola i pro běžné lidi. Vytvoří si tak svou vlastní cyklistickou dílničku.  


Další úkol naší mise jsme si mohli tak odškrtnout. Stejně jako se náš pobyt zde krátí, stejně tak se i naše úspěšnost zvyšuje. Až samotné nás překvapuje, jak se nám daří, a plníme vše, co jsme si předsevzali. Teď už nám zbývá jen pár drobností. Třeba setkat se zítra s ministrem pro vzdělávání…  

Žádné komentáře:

Okomentovat