středa 20. března 2013

Na východ je cesta dlouhá….



Po takovém freestylovém víkendu tu bylo zase pondělí. Vypravili jsme se podívat více na východ, do Pirangu, kde stojí právě jedna ze škol, kam poputují česká kola. Čím více jedete na východ, tím více se vracíte jakoby do minulosti. Je to těžko uvěřitelné, ale i samotní Gambijci ze západu se v porovnání s východem považují, za velmi bohaté a vyspělé. I my jsme tak vyrazili prozkoumat, co je na tom pravdy.  

Ve škole v Pirangu nás přivítali s otevřenou náručí. Dorazili jsme právě do období, kdy děti píší závěrečné testy. 26. března jim totiž končí druhý term a začínají velikonoční prázdniny. Dokonce jsme v doprovodu místního učitele vyrazili i přímo za rodiči, do více či méně vzdálených vesnic. Je až neuvěřitelné, jak daleko děti za školou docházejí. Nejvzdálenější vesnice leží neskutečných 15 kilometrů daleko. 



Představte si, že byste museli ráno vstát, splnit všechny své ranní povinnosti doma a pak vyrazit na 15 kilometrů dlouhou cestu do školy. A to vše stihnout do půl deváté, kdy začíná vyučování. Není se tedy čemu divit, že děti chodí na hodiny pozdě, nebo v horším případě to vůbec nestihnou a nedorazí. I sami učitelé tvrdí, že je to na malé děti (třeba jako naše prvňáčky) velká zátěž, a že pak i když do školy dorazí, jsou velmi unavení a ve vyučování usínají.  

Cestou nazpět jsme se zase pro jednou zastavili nasát atmosféru velkého města (stále není o co stát, nechápu, že jsme se ještě nepoučili). Davy lidí, ruch, zmatek a zápach tak by se jednoduše dalo definovat africké velkoměsto. Brikama patří v Gambii k těm největším, všechny vlastnosti se tak s velikostí ještě násobí. I v tom lidském mraveništi jsme však objevili něco netradiční a krásného. Místní řezbářský trh, kde umělci přímo před vašima očima vyřezávají africké masky, roztodivná zvířátka a sošky. Nakoupili jsme tak po vydatném smlouvání (což je v afrických zemích nutnost, původní cena vždy bývá velmi nadsazená. Pokud nesmlouváte, prakticky je urážíte) nějaké ty suvenýry pro své nejbližší a vydali se vstříc našemu milému Gunjuru, kde je, jak by řekl klasik (kameraman Pavel) svět přeci jen ještě v pořádku. 


Žádné komentáře:

Okomentovat