sobota 16. března 2013

Do víru velkoměsta


Banjul je hlavní město Gambie. Od naší základny vzdálené přibližně 30 kilometrů. Už samotná cesta do přístavu tak byla velmi zajímavá. Kontrast mezi chudinskými chatrčemi a paláci ministrů. Mezi prostými hliněnými domy a hotelovými komplexy je čím více se blížíte o to silnější. Ve městě je na ulicích čilý Africký ruch. To co, u nás nenajdete. Hluk, prach a davy lidí. Prodávající vše od slunečních brýlí Gucci až po nejlepší rýži v Gambii. Jsme sice v na první pohled svobodné, demokratické republice, i tak nám však náš průvodce Boyo doporučuje kameru na veřejných místech nevytahovat. A hlavně nikoho nefotit, pokud nám to výslovně nedovolí. Většina však před foťákem stejně zvedá ruce a utíká. Prozatím to vzdáváme.   
 
Na nás však čeká jiný úkol než zastrašovat místní obyvatelstvo. Musíme se probojovat přes davy se tlačících černochů žádající o práci v přístavu a konečně si oficiálně převzít náš kontejner s koly. Po hodině se nám to konečně podaří, odstřihneme plombu a můžeme znovu vyvěsit na kamion transparent, který ještě docela nedávno byl zasypán sněhem v Ostravě. Kola jsou všechny na svém místě v kontejneru.


Dle slov chlapíka, který má náš transport na starosti to bude trvat tak dvě hodiny, než bude moci kamion opustit prostor přístavu. On nám prý však hned zavolá, než bude vyjíždět, abychom si stihli ten historický moment natočit. S důvěrou nám vlastní vyrážíme do červena se barvících ulic Banjulu trošku nasát místní atmosféru.
 
Vytýčili jsme si další nelehký úkol, a to koupit pohledy, což se může zdát na první pohled v Africe jako missionimpossible. Nutno podotknout, že některým z nás na i ten pohled druhý a třetí. Nakonec jsme však byli úspěšní a nějakou tu obdobu pohledu, jak jsme na něj zvyklí u nás, přeci jen na ulici sehnali. Jelikož byl pátek a v Gambii se v pátek už nepracuje (což dle slov kluků svědčí o tom, že tady je svět ještě v pořádku), na známky jsme mohli zapomenout. Pošta má až do pondělí zavřeno.
 

O tom, že všechny města na světě jsou vlastně malá, jsme se přesvědčili hned v zápětí. Na ulici jsme náhodou potkali chlapíka (toho laskavého muže z přístavu) se širokým úsměvem, za který by se nemusel stydět ani Mickey Mouse. Naprosto v pohodě nám oznámil, že kamion je fuč. Nejenže vyjel už z přístavu, ale šine si to dokonce i z Banjulu pryč. Pustili jsme se tak do honičky jako z Kobry 11 a snažili se kamion dohonit ještě ve městě, abychom stihli udělat alespoň nějaké záběry. Podařilo se, naše mediagrupa se trošku proběhla při poledním sluníčku s veškerou technikou, ale jogging prý chlapcům jenom prospěje. Natočeno, vyfoceno teď již vše jen vyložit a budeme moci takhle úspěšný den zakončit nad místní specialitou. Do křupava opečeným kuřátkem a zeleninou. Just do it!

Žádné komentáře:

Okomentovat