sobota 16. března 2013

Dělání dělání, všechnu nudu zahání


Dříve než jsme měli kola rozvést dětem do škol, čekalo nás ještě spousta práce. Jedním takovým mezi krokem k úspěšnému konci bylo i vybudovat sklad, kde by přivezená kola byla uschována a zároveň vytvořit, tak místo, kde se budou moci kola opravovat. O hrubou stavbu se postarali místní manuálně velmi zruční lidé.

 

Na první pohled zvenku vypadala skvěle, exteriér byl na jedničku. Bylo však třeba trošku poupravit interiér. Podlaha by si nic, ale nezadala s bojovým polem. To však pro nás není žádná překážka. Stačí troška písku a bude to. Toho je v Gambii opravdu dost.
 
 

Po rozmístění písku jsme uznali, že by možná nebylo špatné přidat i trochu betonu. Ovšem Gambia no problem a tak i toto naše přání bylo vyslyšeno. Bez míchačky pouze s lopatkou místní mistři zednického řemesla začali kouzlit. Do večera byla skoro celá podlaha jako ze žurnálu. Vše tak bylo připraveno na zítřejší příjezd kontejneru s koly. Na nás tak už jen čekalo pověsit transparent s českou a gambijskou vlaječkou. A čekat na ráno, abychom mohli vyrazit do hlavního města, do Banjulu, kde v přístupu čeká náš kontejner.




Celý den jsme tak měli o zábavu postaráno. Svou letmou přítomností nás poctila i hlava státu prezident doktor profesor šejk a spoustu dalších titulů Jaja Jameh. A to dokonce hned několikrát. Zažili jsme tak přehlídka moci hodnou diktátorských režimů. Gambie je v nejširším místě přibližně jen 40 kilometrů rozlehlá. Prezident se tak z jednoho konce na druhý dostane velmi rychle (svou rychlostí porušující nejen místní dopravní předpisy 30 mil/hodinu, ale snad i našich 130km/h z dálnice je to v cuku letu).



Teatrálnější už to snad ani být nemohlo. To, že pojede prezident, se pozná snadno. Je několik základní ukazatelů. Vojáci nastoupeni u hlavní cesty, zničehonic se tam místní začali sbíhat také. Spustí se houkačky. Prosfiští několik ozbrojených aut s vojáky vlajícími za kulomety. Pak se mihne pár černých skvrn (tedy ještě o něco rychleji právě projeli černé offroady, v některém z nich, snad byla i hlava státu). Vše zase uzavírá místní milice. Celé divadlo trvá necelou minutu a tak prezident jezdí, jezdí a jezdí. My jsme však na rozdíl od něj odvedli kus dobré práce a tak jsme si večer zasloužili odměnu v podobě místního piva od gunjurského kněze. Život je hořký, bohu dík.


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat