čtvrtek 14. března 2013

Právo první noci



Po celkově více než 26 hodinách jsme dorazili do cílové chýše. Unaveni, špinaví, ale připraveni zažít to opravdové dobrodružství. Gambijci mají zcela odlišné vnímání času, ač je zde místní čas pouze o jednu hodinu posunut nazpět od toho naše středoevropského. Ve skutečnosti je to úplně jinak. První jsme tak museli oprostit od našeho Evropského vnímání a na těch pár dní co budeme zde přebývat, začít nejen žít jako Gambijci, ale i tak přemýšlet. 



Příležitost k natrénování jsme dostali hned na letišti. V předpokladu našeho velkého zpoždění, jsme poslali zprávy, že místo plánované osmé večerní přistaneme až po jedenácté. Nadšeni jsme vystoupili z letadla, bez úhony prošli letištní kontrolou a s vervou sobě vlastní vybojovali naše krosničky. Našli i tu nejzapadlejší pokud se tomu vůbec dá říct směnárnu v Gambiji, kde místní bezzubý pracovník nám vyměnil tvrdou Gambijskou měnu, dalese. Dostali jsme doslova balík, aspoň jednou jsme si tak připadali jako boháči. Někteří z nás byli trošku v rozpacích. Zda jsme dostali pomačkané zhruba padesát let staré noviny anebo opravdu peníze, za které si budeme moci koupit nějakou tu vodu. Peníze by byly, voda snad taky. Pivo dle hodnocení kluků nestojí za řeč, to kupovat nebudeme. Ted už nám zbývalo jen najít si náš odvoz do Gunjuru, dle Gambijských měřítek skoro velkoměsta.


Vytrvale jsme se slovy „Our friend is on way“  odmítali nabídky místní omladiny na svezení. Minuty plynuly a náš hostitel Boyo stále nikde. Prostor před letištěm se už skoro vylidnil. Boyo stále nikde, ale tak jsme v Gambii, tady čas plyne jinak. Je to sice k neuvěření, ale už nám skoro byla i zima, přeci jen bylo pouhých 25°C. Po dvou hodinách i Boyo dorazil a my se tak vydali za doprovodu několika členů jeho rodiny do Gunjuru. Cesta noční Afrikou po místy velmi pochybné cestě společně s několika policejními kontrolami byla velmi inspirativní. První setkání s Gambii v nás vzbudilo takový zvláštní pocit, který se jen velmi těžko dá vyjádřit slovy. Hra světel a stínů. Zvuky noci a obloha pokryta miliony hvězd, jakou u nás nikdy nespatříte. Všude černo černá tma, která svým způsobem není zas tak temná. Veřejné osvětlení víceméně neexistuje. Oči si však na tmu po čase zvyknou a vám se tak otevřou zcela nové obzory.   


Žádné komentáře:

Okomentovat