sobota 23. března 2013

ZOO po gambijsku


Národní par Abuko patří v Gambii k jedněm z největších a údajně i nejkrásnějších. No ne, že bych o tom chtěla pochybovat, ale po naší zkušenosti mám jisté výhrady. Gambijci by se mohly od našich zoo ledacos přiučit. Dle průvodce byste tam měli vidět žít ve skoro volné přírodě několik druhů opic, krokodýly, lvy, hyeny a spoustu ptáků, hadů a ještěrů. Skutečnost je však trošku jiná.

Na naši otázku, zda tu mají lva, nám průvodce odpověděl, že lev nedávno utekl a nikdo neví kam. Hned je tak člověk klidnější, když se prochází v uzavřeném parku, ve kterém si jen tak volně někde pobíhá lev. Každopádně lva jsme naštěstí neviděli, za což jsme vlastně nakonec byli rádi. To, že jsme neviděli většinu dalších slibovaných zvířat, to už byla trošku škoda. Třeba takového krokodýla. Když už jsme včera neviděli toho posvátného, doufali jsme, že zahlédneme alespoň toho lidového. Zas nic, a to se Mek tak těšil. 

Nakonec jsme byli rádi za líně se povalující hyeny a opice. Těch tam bylo opravdu dostatek. Některé velmi přítulné, pro sušenku odhodlané udělat takřka cokoliv. Jiné mírně řečeno nepřátelské. Dokonce jedna opičí samice (dle mého mínění velmi antifeministicky založená) dpodle průvodce nesnáší ženy, na které útočí. Kluci tak rychle ožili. Rozhodli se provést k mé nevelké radosti experiment, zda nás náhodou nevodí za nos. Vyslali mě vstříc opici, abych vyvrátila (jak je znám, tak ji spíš chtěli potvrdit) teorii o antifeministické opici. Přežila jsem, opice je nejspíš (naštěstí) i mírně rasisticky založená, jelikož bílá žena ji nechávala zcela chladnou.  
Po velmi dobrých zkušenostech z rybářské vesnice jsme cestou nedaleko Serekundy zastavili, i v jedné trošku větší. I jsem však už dorazilo evropské šílenství po netradičních turistických atrakcích. Tolik bělochů pohromadě, aby člověk v Africe pohledal. Ochutnali jsme místní rybí speciality, tři dny uzená mořská rybička nechutná vůbec špatně. Něco jakoby vařené a tak trochu i pečené rybí hlavy a vnitřnosti jsem však raději s díky odmítla. Přeci jen bych se ráda dožila zítřejší předávky kol dětem do škol.

Žádné komentáře:

Okomentovat