pondělí 25. března 2013

Všechno hezké jednou končí


Ačkoliv v Gambii čas jakoby neplynul, deset dní uteklo neskutečnou rychlostí. Naše mediální grupa, Pavel se Štěpánem se chystali na odlet zpět do studených krajin. Do zamrzlé České republiky. Není se čemu divit, že se jim nijak zvlášť od nás nechtělo. 

Ani v pátek jsme se tak nenudili. Zbývalo splnit ještě spoustu úkolů, než kluci odjedou. Navštívili jsme základní školu přímo v našem domovském Gunjuru. Potřebovali jsme ještě totiž dotočit pár záběrů, aby dokument o projektu Kola pro Afriku byl dle vize režiséra Štěpána kompletní. Mek se tak mohl uběhat. V rozpáleném poledním slunci, běhal s kamerou tak, jak Štěpán pískal. 

Sbaleno, uklizeno a přišel čas se rozloučit s celou početnou rodinou našeho hostitele Boya. A že jich bylo. Boyo má totiž dvě manželky a rovnou čtrnáct dětí. Bohužel času nebylo mnoho, čekala nás ještě jedna důležitá mise před odletem. Vypravili jsme se tedy znovu do největšího gambijského města, Serekundy. Natočit reportáž o velmi ožehavém africkém tématu. Ženské obřízce.

Na první pohled by se mohlo zdát, že problematika ženské obřízky je v Gambii tabu. Zdání ovšem klame, už od roku 1984 zde existuje iniciativa, která se snaží tento pro Evropany barbarský zvyk zakázat. V Gambii se provádí až na malé výjimky téměř už všech děvčat a to už od jejich jednoho roku až téměř k pubertě. Cesta k jejímu zakázání je ovšem ještě dlouhá, spousta gambijských žen, ji bere jako samozřejmost. Dle jejich slov je to „jen bolest na týden“. 

Venku se setmělo, což značilo jediné. Let se už nezadržitelně blíží. A tak jsme naše milé chlapce vyprovodili na letiště. Naposledy jim zamávali a popřáli šťastné přistání ve zmrzlém Česku (k ránu padla teplota prý k děsivým – 10°C, po těch našich čtyřicítkách to je rozhodně změna).

Žádné komentáře:

Okomentovat