pondělí 18. března 2013

Kolo za kolem


Kamion s koly úspěšně dorazil až před workshop (sklad, kde budou kola uložena a postupně kompletována a opravována). Černoušci všech velikostí na nás už netrpělivě čekali a chtěli i oni přiložit ruku k dílu a nějaké to kolo aspoň kousek popovézt. Zase jsme jednou vzbudili ve vesnici rozruch (troufáme si tvrdit, že skoro stejně jako prezident). Kolem Romana se tak natlačila půlka vesnice a mohli jsme slavnostně kontejner otevřít a ukázat, co že jsme to vlastně do té Afriky přivezli.

Okamžik pravdy, ano kola jsou stále na svém místě, takže akce kulový blesk může začít. O kola se strhla skoro rvačka. Každý chtěl pomoci. Sklad se nám tak pomalu začínal plnit. Vše probíhalo ve velmi pohodovém rytmu. Až do chvíle než nás svou přítomností poctil zase ten v zemi nejvyšší. Zpočátku jsme o připravovaném průletu prezidenta neměli ani potuchy. Zničehonic však naši pomocníci nasadili vražedné tempo, a půl kontejneru kol vyložili do deseti minut. To co nám předtím trvalo více než hodinu, bylo rázem hotové i kamion zmizel. Nic nebránilo tomu, aby hlava státu mohla pozdravit své věrné ovečky.



V Gambii je úředním jazykem angličtina. Děti se ji učí ve škole, kde mohou začít studovat i francouzštinu (Gambie je ze všech stran obklopena Senegalem, ve kterém je francouzština velmi rozšířená). V Gambie je však tak více než třicet oficiálních dialektů, dle slov místních obyvatel má však skoro každá vesnice svůj vlastní jazyk. Když mezi sebou černoušci spustí, jen těžko rozlišíte, zda na sebe křičí nebo se naopak smějí. Pro představu ukázka jednoho z gambijských dialektů, kterým by vám rádi poděkovali za vaši pomoc:

Esaama Nin nemu moleti min yalonko eka bicycleo le de gambinnola  

Greating to the people who brings bicycles to the gambian people

Žádné komentáře:

Okomentovat