čtvrtek 21. března 2013

Na skok do Senegalu


V Gambii není nic problém a tak se vám velmi snadno může stát, že se dostanete ne území jiného státu, aniž byste si toho skoro vůbec všimli. Na co pas, stačí mít dobrou loď (nebo alespoň takovou kocábku do které teklo ze všech stran). A tak jsme se jednoho dne i my, zcela úplně náhodou ocitli v Senegalu. Vypravili jsme se totiž na výlet lodičkou po řece Allahein.
To, že je Gambie ráj ornitologů, je všeobecně známá věc. I my jsme se teda na nějaké ty ptáky zašli podívat. Při plavbě jsme udělali mezi zastávku na Pelikáním ostrově a natrefili na spoustu roztodivných opeřenců, kterým vévodili samozřejmě majestátní pelikáni. Vydali jsme se vstříc modravým dálkám a vyrazili do Senegalu, který je odtud coby kamenem dohodil. Řeka Allahein totiž tvoří pomyslnou hraniční linii mezi těmito dvěma státy. Cestou jsme už ve vodě potkali domorodé Senegalce, lépe řečeno Senegalky, které se živí lovením ústřic (což v podstatě znamená, že jsou šest hodin ponořeni do řeky a ze speciálních ústřičných plantáží vytahují škeble).  

Zničehonic jsme zastavili u velmi nevěrohodného mola a hrnuli se na břeh. Předpokládali jsme, že jde zase o nějakou zastávku občerstvovací zastávku pro turisty. Chyba lávky, právě jsme se totiž „oficiálně“ dostali na území Senegalu. Jak briskně hoši podotkli, tady se mají pašeráci jak prasata v žitě. A začali uvažovat jak tuto černou díru na trhu využít. Přes vyprahlé rýžové lány jsme se za okamžik už dostali do senegalské vesnice a plynule přešli na francouzštinu. 

Po malé procházce po vesnici jsme však pojali podezření, zda jsme se nepropašovali ještě náhodou o nějaký ten kilometřík dále, na Jamajku. Byl to tam jeden rozesmátý rastafarián vedle druhého. Nakonec nám i pohostinní domorodci vlastnoručně natrhali ze stromu čerstvé grepy. Oběd byl tak přesně podle mého gusta (po rýži a rybích kuličkách všemi vítaná změna).

Pavel všem ukázal zač je toho loket a jak se pozná pravý český skaut. Při nástupu na loď totiž objevil u vody velkého hada (pythona) ze kterého byli na větvi i naši průvodci. Ani na cestě zpět nebylo o zábavu nouze. Naše kocábka, která toho měla už dost za sebou, se plnila vcelku rychle vodou. Napomáhali tomu i vlny, které ty šťastnější z nás skrz naskrz zmáčeli. Nakonec jsme však přežili a úspěšně vstoupili na pevnou zem (škoda, že to nebylo i suchou nohou J).
 
Kartong (ano, to místo, kam pravidelně létá gambijský prezident) je známé svým posvátným krokodýlem. Dotrmáceli jsme se až k rybníčku, kde se měl bájný krokodýl nacházet. Krokodýl nikde, třeba jen dnes neměl svůj den. Nevadí, když nejde krokodýl k hoře, musí hora za ním. Za krokodýly vyrazíme zase zítra, tentokrát do národního parku Abuko, tak snad budeme mít větší štěstí 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat