středa 13. března 2013

Cestou necestou do Gambie



Měsíc se s měsícem sešel a my jsme konečně vyrazili na dlouho připravovanou cestu do zapomenuté země Afriky do Gambie. Tanker s koly je na cestě už téměř měsíc. Teď byla řada na nás. Naše cesta byla naplánována velmi různorodě. Drželi jsme se hesla: „Přímo za nosem“ a podle toho to taky nakonec vypadalo. Variant jaké dopravní prostředky použít, bylo hned několik, my si samozřejmě vybrali tu zábavnější, komplikovanější. Část naší dobrodružné výpravy (mediální grupa = Štěpán a Pavel) vyjela v pondělí po desáté hodině večer z Ostravy. Cestou se dostalo i na nás. Kluci byli natolik hodní, že nás společně s Romanem nabrali na rodné hroudě v Kroměříži. Vydali jsme se na cestu do Vídně, kde přistupoval poslední člen posádky Jirka z Velehradu. Toť měl být konec naší cesty po souši, vzlétli jsme k nebesům. Dle naplánovaného itineráře jsme tak měli pokračovat směr letiště Frankfurt s mezipřistáním na Boa Vista. A odtud dále do cílové destinace Banjul v Gambii. Osud nám ale vytýčil vlastní cestu. 



Jak se říká, když se daří tak se daří. Takže ani na první komplikace jsme nemuseli dlouho čekat. Přistání ve Frankfurtu nám přivodilo šok. Vypraveni do teplých krajin, připraveni na enormní vedra, jsme s letadlem dosedli do sněhu. Ten sníh nám je prostě osudný, stejně jako komplikoval odjezd kontejneru s koly z Ostravy. I nyní se počasí rozhodlo, že nám tu cestu nijak neusnadní. Jen tiše jsme doufali, že s námi nebude chtít držet basu i nadále, a doprovázet i vyložení kol v Banjulu. Musíte uznat, že to už by bylo opravdu nekonvenční. Avšak mírný poprašek, který už tak způsobil hodinové zdržení našeho příletu, se během necelých dvou hodin změnil ve sněhovou vánici. Ve Frankfurtu napadlo deset čísel sněhu a letiště zkolabovalo. 

První ohlášené zdržení tak znělo jasně, místo 11:20 se odlet posouval na 13:00 hodin. Nevadí, rozhodně jsme se nenudili. Groteska v podání pracovníků letiště zápasících na letních pneumatikách se sněhem a narvanými vozíky zavazadel neměla chybu. Nutno podotknout, že vozíky vyhrály 4:1. K našemu velkému překvapení se opravdu v jednu hodinu otevřel gate a my mířili v autobuse k letadlu. Nadšeně si našli své místo a očekávali odlet vstříc gambijskému dobrodružství. Chyba lávky. Jedna hodina, dvě hodiny, tři hodiny a stále nic. Zvesela jsme posedávali v letadle a čekali, co bude. Dokonce kluci z televize Noe byli odhodlaní ve Frankfurtu rovnou zůstat.  Počkat si už na jejich zpáteční letadlo, protože stejně dle slov Štěpána jsme, místo do Gambie doletěli do Ruska, tak si rovnou prý počká na letadlo domů. S rychlostí letištního personálu, to akorát ten týden zabere. 



V 16 hodin a 51 minut se letadlo konečně dalo do pohybu. Zdržení jen pět a půl hodiny, což je slušné, s českými drahami by tomu určitě prý nebylo jinak. Za čekání jsme taky dostaly čokoládku, to se v Africe vždycky hodí. Nakonec nám i pan pilot udělal radost a k nelibosti ostatních cestujících mířící na Kapverdské ostrovy oznámil, že na Boa vista se zastavovat nebude, protože máme zpoždění. Leda, že by si někdo vyskočil, tak by mu dle slov Pavla třeba pilot přibrzdil. Každopádně tím se náš skluz mírně snížil a my tak letěli přímou cestou přes Saharu do cíle, do Banjulu. Tam na nás měl čekat už koordinát Boyo, ale to je už jiný příběh. Tak zase zítra…   

Žádné komentáře:

Okomentovat