úterý 2. dubna 2013

V pátek se v Gambii nepracuje


V Gambii je muslimská země. A jelikož Islám je co se týče aktivity svých oveček docela náročný (pět krát denně chodí do mešity a to poprvé už o půl páté ráno). Všemi milovaný prezident Jaja tak ustanovil tří denní pracovní klid (možná by se mohli nechat naši představitelé těmito vysokými africkými myšlenkami inspirovat). V pátek se teda nepracuje (i když podle nás všudypřítomné obchůdky mají otevřeno snad non stop, ať už jdeme v jakoukoliv denní či noční hodinu). I my ctíme tradice a kulturu této země a rozhodli jsme se tak taky nepracovat a vydat se zase na výlet do Brikamy (dokoupit ještě nějaké ty suvenýry).

Jít se podívat na Craft market v Brikamě je už samo od sebe už zážitkem. Nemluvě o maratonu smlouvání, který vás tam, pokud tam nechcete nechat své dalašské jmění čeká. Dřevěné sošky všech velikostí, tvarů i barev. Je libo černého hrocha, nebo spíše nature africkou masku. Najdete tam vše, na co si jen vzpomenete. Přímo vám pod nohama vznikají stále nové a nové sošky. Řezbáři tam ze špalku dokážou vytesat neuvěřitelné věci. Už jen pohled na ně vás nadchne.
A co teprve ta divadelní hra hodna thálie, která se rozehrajejakmile jen projevíte sebemenší zájem o nějakou věc. S gambijci musíte prostě smlouvat, pokud to neuděláte nejenom, že zaplatíte i třeba trojnásobek skutečné ceny, ale hlavně také obchodníka urazíte. Smlouvat (ne sedřít z kůže jak se o to občas pokoušel RomanJ)je totiž slušnost. 

Základní pravidla skladování potravin, která jsou nám odmala vtloukána do hlavy, v Gambii neplatí. Tady je prostě všechno jinak. Gambijci docela slušně popírají, dá se říct i fyzikální zákony. Že se musí majonéza skladovat v ledničce? Hloupost, na přímém žnoucím africkém slunci je jí lépe. Nejenže nemění skupenství, barvu či snad chuť. Nevím z čeho je vyrobena (raději jsem se po tom ani nepídila), ale její konzumace na vás nenechá žádné následky (za což jsme všichni neskonale vděční, na to by asi ani Biopron a Ercefuryl nestačil…). Maso  potřebuje chlad? Mouchy a 40 stupňů mu prý nijak neškodí, ba právě naopak (přiznám se, že tady jsem už pokusného králíka dělat nehodlala a raději si od pofiderně vypadající půlky krávy držela úctyhodnou vzdálenost).

Žádné komentáře:

Okomentovat