středa 10. dubna 2013

Velikonoce po Gambijsku


Posledních pár dnů v Gambii jsme se rozhodli si náležitě užít. Společně s našimi průvodci jsme se vypravili na poslední velkou výpravu na východ, a to do Kolora, k řece Gambii. Podívat se na tento monstrózní živel zblízka. Stálo to vážně za to.

Našim posledním přáním před odjezdem bylo spatřit řeku Gambii. Už jsme mysleli, že to při této výpravě nestihneme (prostě jsme byli, ač o tom můžou mnozí z vás pochybovat i v buši very busy…J). Pomalu jsme se smířili s tím, že budeme muset návštěvu řeky (v mém případě hlavně cíl uvidět alespoň jednou toho krokodýla, když se nám to zatím nepodařilo. A to jsme se tak snažili) odložit až na podzim. Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra. Předposlední den v Gambii tak patřil jejímu největšímu toku.


Už samotná cesta gambijskou přírodou a procházka vesničkou byla neuvěřitelná. Jen pár kilometrů africké buše od našeho Gunjuru, a ráz krajiny se najednou změnil. Když jsme se proplétali mezi vzrostlými keři kešu, eukalyptem a všemožnými i nemožnými druhy palem. Míjeli chatrče a domorodce, kteří jakoby žili v zemi o sto let pozpátku. Jen pár kilometrů a nám už dobře známá Gambie nám ukázala zcela novou tvář (jedinečnou a velmi působivou tvář). Heslo peace love and Gambia tak dostalo zcela nový rozměr.)

Jelikož rádi vyhledáváme dobrodružství, nepoučili jsme se ze Senegalu a zase nasedli do kocábky (nutno podotknout, že ještě pofidernější než té předchozí). Teklo do ní, neměla motor a vypadala, že se potopí ještě dřív, než se s ní vůbec pustíme na řeku. Hrdinně jsme nasedli, a vyrazili vstříc krokodýlům. Po pár minutách nás však naše odvaha pomalu, ale jistě opouštěla. Ač jsme se snažili, seč nám síly stačily. Vyrovnat, tuto pokud se tomu vůbec dá říkat loďku, se nám moc nedařilo. Nevím, čím to je, ale stejně jako minule, jediný kdo byl mokrý až na kost, jsem byla zase já. Velikonoční tradice jsme tak nevědomky dodržovali i v Africe. Polévání vodou bylo splněno, tak zas mám na rok pokoj. Neuschnu. Fascinoval nás klid našich společníků (totálních neplavců). My plavat umíme, i přesto jsem však stále držela kontakt s břehem, kam by se případně dalo doplavat. Doufali jsme, že si pověstní gambijští krokodýli dají na svačinku místo nás, raději topící se černochy. Po půlhodině mi však došla trpělivost. A zavelela jsme k návratu. Nervy mám přece jenom jedny.

Cestou zpět k „civilizaci“ jsme narazili na pro nás dosud nepoznaný poklad. Kešu to není totiž jen ořech, to je taky, a to především v Africe ovoce. Stonek, ze kterého vyrůstá oříšek se nacucá  vodou (zatím jsme nezjistili, odkud ji ten ořech bere, jelikož je a ještě nějakou dobu bude období sucha) a zčervená. Je až neuvěřitelné jak může být obyčejný stonek chutný a ve vyprahlé Africe šťavnatý. No nic není času nazbyt. Čekala nás totiž ještě tradiční poslední gambijská večeře.

Žádné komentáře:

Okomentovat