středa 10. dubna 2013

Nesnáším loučení….


Tak a je to tady. Poslední den. Posledních pár hodin na černém kontinentě. Ve vzduchu visí prozatím nevyřčené slovo. Sbohem. Tak nějak se ani jednomu z nás nechce tuto zdvořilostní frázi pronést. JAK? Jak se jen máme vrátit zpět, zpět k našim rodinám, k práci, zpět k našim životům? Je to snad ještě těžší než před třemi týdny, kdy jsme byli nuceni zapomenout na své evropanství a stát se Afričany.

Člověk si ani nedokáže představit, že už nepůjde tou prašnou cestou do pekárny. Kde na něj po cestě budou malí ušmudlaní a neustále zasoplení černoušci pokřikovat „toobabs“. Že cesta na internet (jen přibližně asi 200 metrů) mu nebude trvat tři čtvrtě hodiny, protože jej zastaví bezpočet lidí, kteří ho budou chtít pozdravit a zeptat se jak se má. Nedovede si představit, že jej ráno nebude svým kokrháním budit kohout… Říká se, že kdo jednou navštívil Afriku, musí se tam vrátit. A je to pravda. Už teď přemýšlíme, jak se dostat zpět, a to jsme ještě ani neodjeli. 

Vnitřně těžce rozpolcení jsme se museli rozloučit. Krosny byly nacvakány k prasknutí (z původních 13 kilo, se kterými jsem přijížděla, se nějakým mě neznámým způsobem stalo 22 při odletu). Skoro celá rodina (většina Boyových dětí, všech 14 pohromadě snad ještě nikdo neviděl) přišla, a chtěla se rozloučit. I my jsme tak museli pomalu, ale jistě říci to poslední slovo. Čekala nás totiž ještě cesta dodávkobusem na letiště. Řekli jsme tedy ne sbohem, ale nashledanou, protože my, a tím si buďte jistí, my se vrátíme. V doprovodu celé rodiny jsme tak dorazili na „nádraží“ a téměř se slzami v očích pozorovali, jak nám všichni naši blízcí mávají…

Aby se člověk mohl přivítat, musí se i rozloučit. I když opustit naši africkou rodinu bylo neuvěřitelně těžké. Cesta na letiště probíhala na gambijské poměry vcelku klidně (až na pasovou kontrolu, při které nám trošku na závěr pobytu zatrnulo. A to když policista nemohl najít razítko u víza. Jak by taky mohl, když jej velmi ochotná celnice při našem příjezdu dala úplně jinam).

Čím blíže jsme byli letišti, tím rychleji ten čas plynul. Poslední gambijský soft drink s vysokohorskou přirážkou v letištním baru. Vyzvednout letenky. Propašovat zavazadla, které váží víc než by měly a vzhůru do letadla.  Poslední pohled z rolujícího letadla po ranveji na Gambii a vše bylo pryč. I když jsme dle uznávaných mezinárodních dohod oficiálně opustili území Gambie. Uvnitř tam stále jsme. Vezeme si ji totiž sebou do chladných domovů.   Jakmile jednou totiž zažijete Gambii, už nikdy se na život nebude dívat stejně. A co říci na závěr? Snad jen Tak se tedy měj Gambie. MY NEZAPOMENEME!!!  A v září se zase potkáme…

Žádné komentáře:

Okomentovat