středa 3. dubna 2013

Jak se (ne)změnil čas


Poslední víkend v Gambii jsme pojali relaxačně. Rozhodli jsme se vypravit s místním cyklistickým kroužkem na projížďku. Mírný informační šum a gambien maybe time, způsobili, že na plánovaný sraz v osm u workshopu jsme dorazili jen my dva (a to jsme předpokládali, že právě my budeme tím slabším článkem, co sraz na osmou ranní nebude stíhat).  Chyba lávky. Kde nic tu nic…

Vyrazili jsme tak v mezičase s našimi mechaniky alespoň na projížďku do rybářské vesnice. Nakonec místní borci dorazili plni elánu. Na svých silničních závodničkách se už na cestě zahřívali. Při pohledu na jejich zběsilé tempo, u nás zapůsobil pud sebezáchovy. Zbytky odvahy sebral jen Roman a jel se tedy volným závodním tempem projet v pravé poledne alespoň do deset kilometrů vzdáleného Kartongu a zpět.

Rybí kuličky s rýží jsou vydatné a samozřejmě velmi chutné, ale čeho je moc, toho je příliš a proto jsme se dokrmovali čerstvě upečenými bagetkami. Našli jsme si malou zapadlou pekárničku (prý jediná mandinka pekárna, ostatních 28 Gunjurských pekáren jsou podle mistrů pekařů Fula…). O ještě teplé, právě z pece vytažené chleby jsme tak neměli nouzi. Byli jsme tam pečení, vaření.

Zamoučnění chlapci pracovali non stop. Ať nás chytila mlsná v kteroukoliv denní či noční hodinu, vždy jsme je našli s těstem v rukách. Sázeli jednu bagetu za druhou… Měli vypracovaný velmi promyšlený efektivní systém práce. Po nějaké chvíli jsme je dokonce donutili i spočítat kolikže to vlastně denně upečou baget. Nakonec došli k uctihodnému číslu téměř pěti set kousků.


Přechod ze zimního na letní čas je náročný i v našich končinách, ne tak v Gambii. Ten letošní nás doslova dostal. Spoléhat se na kohouta se v Gunjuru nedá (kokrhá v pravidelných intervalech od půl čtvrté ráno až tak do jedenácti). Naše všemožné přístroje zobrazující čas, byly zmatené už od našeho příjezdu (něco jsme posunuli, něco zas tak úplně ne). Do toho některé se ještě automaticky samovolně přenastavily.

Takže sečteno podtrženo nám tam lítaly asi tři hodiny. Nebyli jsme si totiž jisti, zda se čas v Gambii mění nebo ne. Trvalo nám to skoro celý den (o program jsme tak měli postaráno), nakonec jsme se však dopočítali. V Gambii čas vlastně neexistuje, a tak se ani nemění. Gambien maybe time má prostě svá pravidla, která běžný evropský smrtelník nejspíš nikdy nepochopí. 

Nejen čas nám v neděli zamotal hlavu. To čeho se Mek děsil celých deset dnů, se stalo skutečností. Na malou chvíli se z nás stali bezdomovci. Ztratil se nám (úplně náhodou a úplně sám od sebe) totiž klíček od našeho pokojíčku. Teda Roman ztratil náš klíček. Jednou jsem mu ho svěřila a bylo to. Naštěstí nás zachránil Omar, s pomocí velkého kladiva zámek šetrně odstranil. Nemuseli jsme tak spát na zápraží, ale mohli jsme si i v neděli vychutnat naši slámovou postel.

Žádné komentáře:

Okomentovat